De loodgieter Den Haag als vak heeft zich in de loop der tijden ontwikkeld van een rasechte vakman die gericht was op lood gieten naar een rasechte vakman die zich veel breder is gaan bezighouden met aanleg en onderhoud van sanitair, verwarming, koeling en nog meer. Daar is het traditionele aanleggen van goten niet weg maar wel anders geworden.
De traditionele loodgieter was gekleed in een loodschort, droeg, als het goed was, een beschermende bril en handschoenen. Met het vloeibare lood sloot hij de buizen die het water later moesten afvoeren. De loodgieter had hiervoor ook een werkplaats nodig om veilig te kunnen werken al zal veiligheid in die tijd minder aan regels gebonden zijn geweest dan in deze tijd. Pas later zijn er berichten gekomen dat looddampen schadelijk waren voor de gezondheid.
De moderne afvoerpijpen zijn van PVC en worden kant-en-klaar afgeleverd. Met bochten, T-stukken en wat nog meer word de uiteindelijke afvoerpijp geplakt en kan het hemelwater op een veilige manier worden afgevoerd. Vooral meer een kwestie van slim en praktisch na kunnen denken. De goede loodgieter ziet mogelijkheden om afvoeren weg te werken of deel te laten zijn van de omgeving. In die zin is de loodgieter ook meer vormgever geworden.
Wat zit er in de toekomst voor de loodgieter?
De moderne loodgieter is al omgevormd naar een all round vakman die complete badkamers aanlegt, verwarmingsinstallaties installeert en onderhoud, airconditioning aanlegt en onderhoud en kan adviseren in complexe situaties of voor klanten die geen idee hebben wat ze eigenlijk willen.
De loodgieter ontkomt niet aan schaalvergroting. Voor de eenmansbedrijven is steeds minder ruimte omdat de klanten meer willen en sneller. Meer voor minder geld. Sneller voor minder geld. Als eenling kun je niet overal tegelijk zijn dus de loodgieters verenigen zich steeds meer. Niet alleen om snellere service te kunnen verlenen maar vooral om de kwaliteit ook te waarborgen. Klanten vragen, nee eisen, topkwaliteit voor hun geld. Niet vreemd of onterecht maar voor kwaliteit blijf je nog steeds betalen. Kijk maar eens naar de overvloed aan Chinese producten die de markt overstroomden voor prijzen waar de bestaande merken niet aan konden tippen. In de loop der tijd bleek ook wel waarom. Kwaliteit kost geld.
Daarom verenigen de loodgieters zich steeds meer in vakverenigingen die aan kwaliteit bepaalde eisen stellen. Niet alleen bij het lid worden is er een toetsing maar er is ook een kwaliteitsborging voor het geval het toch een keer mis gaat. Op die manier heeft de klant ook een waarborg dat zijn of haar product of dienst goed is en bedrijfszeker.
Recente reacties